Arpa Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 (edited) I had not dwelt on it when GorGor and Nane brought the word “dhal” above. Khavurma(Dhal) is as furkish as ԷՇ/ ԻՇՈՒԿ/ԷՇԻԿ ESHEK.MosJan revived the subject here; http://hyeforum.com/index.php?showtopic=24912My first instinct was that it is the Indian Thal - Below a quote of the following. It is abit long but worth a read since it deals with much more.http://74.125.113.132/search?q=cache:mlaueBpqqA8J:www.armedu.am/arm/files/material_files/xohanoc.doc+%D5%BF%D5%B0%D5%A1%D5%AC&cd=6&hl=en&ct=clnk&glAnother thought was, maybe it is misspelled. See what the Armatakan says about ԹԼԱՀ/Tlah. Apparently with no connectionԹԼԱՀ«արհամարհանք, անարգանք» թլահ. առանձին չէ գործածուած, որից թլան առնել «առհամարհել, անարգել» ոճը, որ ունի միայն ԱԲ.: ---Homanishner- ՏՀԱԼ 1- Դժուարամարս, անմարս,անդիւրամարս indigestible. Obviously from Arabo-Persian “hal”= “condition/health”. Like when the Arabs say “keef haleq” they mean “how are you, how is your condition/health?ՏՀԱԼ 2- Տոժրակ, տոճորուկ, (ղավուրմա)--I still insist that it is a native Armenian word, since before we introduced the Latin O we used write it as “au/ԱՒ”. Just as «լօշ» was written as “ԼԱՒՇ” which later turned to «լՕշ» Խորոված was also written as «ԽԱՒՐ ուած» ԽԱՒրել/ԽՕՐել which later turned to ԽՕՐուած/ խՈրոված. Խաւրել/ խօրել/ խորել/խարել means to sear, to CHAR (is there a connection here?)Hanragitaran- ՏՀԱԼ- տես ՂԱՎՈՒՐՄԱՏնայնագործականեղանակով պահածոյացուածմիս: Տաւարի կամ ոչխարի միսը լուանալուց հետոթողնում են ծակոտկէն ամանի մէջ մինչեւ լաւ քամուելը: Այնուհետեւ եփում են, կրկին քամում, ապա, անջատելով խոշոր ոսկորները, միսը տապակելով կարմրացնում ենմսաջրի երեսից հավաքածիւղի մէջր լցնում կավէ (կճուճ, կարաս) կամ արծնապատ ամանի մէջ, լաւ սեղմում ենեւ վրան լցնում հալած տաք իւղ: (Հիմնականում գործածւում ձմռանը)Yes. That is how my ancestors made it.Also see http://www.spyur.am/arm/5026.htmThe article deserves a whole separate thread.Իսկ զորքերի մասով կարող եմ ասել, որ Կիլիկյան դարաշրջանում զորքին լավաշ և տհալ էին տալիս: Տհալն էլ բնական պահածո է, փաստորեն, և տիպիկ հայկական կերակրատեսակ, բայց անունը, չգիտեմ ինչու, թուրքերեն է հնչում` ղավուրմա: Բայց թուրքը երբևիցե պահեստավորելու, տնտեսելու ոչ մի առիթ չի ունեցել, քանի որ քոչվոր է եղել, ու քանի որ ուրիշներն իրենք իրենց համար տնտեսել են. թուրքերն ուղղակի կարող են հարձակվել և տնտեսածը վերցնել:See the rest here;http://74.125.113.132/search?q=cache:mlaueBpqqA8J:www.armedu.am/arm/files/material_files/xohanoc.doc+%D5%BF%D5%B0%D5%A1%D5%AC&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl Edited January 25, 2010 by Arpa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.