Jump to content

Thal AKA-Ghavurma Kha'ourma


Gor-Gor

Recommended Posts

I had not dwelt on it when GorGor and Nane brought the word “dhal” above. Khavurma(Dhal) is as furkish as ԷՇ/ ԻՇՈՒԿ/ԷՇԻԿ ESHEK.

MosJan revived the subject here; http://hyeforum.com/index.php?showtopic=24912

My first instinct was that it is the Indian Thal -

Below a quote of the following. It is abit long but worth a read since it deals with much more.

http://74.125.113.132/search?q=cache:mlaueBpqqA8J:www.armedu.am/arm/files/material_files/xohanoc.doc+%D5%BF%D5%B0%D5%A1%D5%AC&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl

Another thought was, maybe it is misspelled. See what the Armatakan says about ԹԼԱՀ/Tlah. Apparently with no connection

ԹԼԱՀ

«արհամարհանք, անարգանք»

թլահ. առանձին չէ գործածուած, որից թլան առնել «առհամարհել, անարգել» ոճը, որ ունի միայն ԱԲ.:

---

Homanishner-

ՏՀԱԼ 1- Դժուարամարս, անմարս,անդիւրամարս indigestible. Obviously from Arabo-Persian “hal”= “condition/health”. Like when the Arabs say “keef haleq” they mean “how are you, how is your condition/health?

ՏՀԱԼ 2- Տոժրակ, տոճորուկ, (ղավուրմա)

--

I still insist that it is a native Armenian word, since before we introduced the Latin O we used write it as “au/ԱՒ”. Just as «լօշ» was written as “ԼԱՒՇ” which later turned to «լՕշ» Խորոված was also written as «ԽԱՒՐ ուած» ԽԱՒրել/ԽՕՐել which later turned to ԽՕՐուած/ խՈրոված. Խաւրել/ խօրել/ խորել/խարել means to sear, to CHAR (is there a connection here?)

Hanragitaran-

ՏՀԱԼ- տես ՂԱՎՈՒՐՄԱ

Տնայնագործականեղանակով պահածոյացուածմիս: Տաւարի կամ ոչխարի միսը լուանալուց հետոթողնում են ծակոտկէն ամանի մէջ մինչեւ լաւ քամուելը: Այնուհետեւ եփում են, կրկին քամում, ապա, անջատելով խոշոր ոսկորները, միսը տապակելով կարմրացնում ենմսաջրի երեսից հավաքածիւղի մէջր լցնում կավէ (կճուճ, կարաս) կամ արծնապատ ամանի մէջ, լաւ սեղմում ենեւ վրան լցնում հալած տաք իւղ: (Հիմնականում գործածւում ձմռանը)

Yes. That is how my ancestors made it.

Also see http://www.spyur.am/arm/5026.htm

The article deserves a whole separate thread.

Իսկ զորքերի մասով կարող եմ ասել, որ Կիլիկյան դարաշրջանում զորքին լավաշ և տհալ էին տալիս: Տհալն էլ բնական պահածո է, փաստորեն, և տիպիկ հայկական կերակրատեսակ, բայց անունը, չգիտեմ ինչու, թուրքերեն է հնչում` ղավուրմա: Բայց թուրքը երբևիցե պահեստավորելու, տնտեսելու ոչ մի առիթ չի ունեցել, քանի որ քոչվոր է եղել, ու քանի որ ուրիշներն իրենք իրենց համար տնտեսել են. թուրքերն ուղղակի կարող են հարձակվել և տնտեսածը վերցնել:

See the rest here;

http://74.125.113.132/search?q=cache:mlaueBpqqA8J:www.armedu.am/arm/files/material_files/xohanoc.doc+%D5%BF%D5%B0%D5%A1%D5%AC&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl

Edited by Arpa
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...