Jump to content

ԿՈԼՈԼԱԿ


Arpa

Recommended Posts

ԿՈԼՈԼԱԿ- ԿԼՈԼԱԿ Kololak/Klolak

ՄԻՋՈՒԿՈՎ ԿՈԼՈԼԱԿ, ՄԻՋԿՈԼՈԼ?

Also note that the so called Armenian word via that cursed anguage is not ՔՅՈՒՖԹԱ, it is ՔԻՒՖԹԷ ՔԷՕՖԹԷ ԻՒ as in the French U as in "sur" and ԷՕ as in the French OE as in Oef(egg) and Boef(beef).And the last letter is Է as in "bad" not Ա as in Armen. Just as those cursed people take "Armen" and turn it to "ermen".

There is no such word in Armenian etymology(Armatakan), it is suggested that the root may be except in Homanishneri Bararan-

ԿՈԼՈԼԱԿ=Կլոլակ, կլորակ, կլորիկ, wher it is suggested that the root of the word is ԳԻԼ գլոր գլորելկուլուլակ, կուլուլիկ, կլոլիկ, գնդիկ, [b[ՔՈՒՖԹԱ[/b]

 

Some may spell it as «կլորակ կլորիկ» to mean “round/ball”

---

Although the site below says the word is of Persian origin,I will not argue even if by the word structure,

كفته ('kufta' in standard Arabic..

 

The word kofta is derived from Persian kūfta: In Persian, کوفتن (kuftan) means "to beat" or "to grind" or meatball.[3]

Arab countries: كفته ('kufta' in standard Arabic & most dialects; 'kafta' in Lebanese/Syrian dialect; 'kifta' in some rural dialects)

Iran: کوفته (kufteh)

Turkey: köfte

Azerbaijan: küftə

Bosnia and Herzegovina: ћуфтa (ćufta)

Serbia: ћуфтa (ćufta) or ћуфтe (ćufte)

Croatia: ćufta

Bulgaria: кюфте (kyufte) Republic of Macedonia: ќофте (kjofte)

Greece: keftes

Romania: chiftea

Armenia: քյուֆթա (kyuft’a)

Albania: qofte

India: kofta

Bangladesh: kufta

Pakistan

http://en.wikipedia.org/wiki/Kofta

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Koofteh_tabrizi.jpg

The word kofta is derived from Persian kūfta: In Persian, کوفتن (kuftan) means "to beat" or "to grind" or meatball.[3]

Arab countries: كفته ('kufta' in standard Arabic & most dialects; 'kafta' in Lebanese/Syrian dialect; 'kifta' in some rural dialects)

Iran: کوفته (kufteh)

Turkey: köfte

Azerbaijan: küftə

Bosnia and Herzegovina: ћуфтa (ćufta)

Serbia: ћуфтa (ćufta) or ћуфтe (ćufte)

Croatia: ćufta

Bulgaria: кюфте (kyufte) Republic of Macedonia: ќофте (kjofte)

Greece: keftes

Romania: chiftea

Armenia: քյուֆթա (kyuft’a)

Albania: qofte

India: kofta

Bangladesh: kufta

Pakistan

Here is my main “beef/boef”.

Who is this ապուշ կնիկ that claims to advertise Armenian Kitchen.

Armenian Kitchen? With names like “Ishli kufta”?

She does not only not know Armenian, she does not know basic furkish either. Is she of French origin where CH=SH, Չ=Շ?

That word in that cursed language is not “ISHli” it is “ICHli” to mean stuffed-ՄԻՋՈՒԿՈՎ.

Aside from all that non-SENSE, the following could have been a good advertisement of the Armenian Kitchen, only if we stop speaking that damn language and start speaking ARMENIAN.

The only Armenian word I see below is ՍՈԽWhy did she not translate that to her native language "soghan"? Am I angry? :angry:. Do you want to know what "anger" is?

What school did she go to? Where did she learn that word for “cracked wheat/ՁԱՒԱՐ ՁԱՎԱՐ բլղուր? The least she can do is pronounce the words in “her native furkish” correctly “bulghur” is not “blghur”. Also note that she uses te word “mijouk/ՄԻՋՈՒԿ” several time. So, why is the title of this article is in broken furkish? Is ArmeniaNow an Armenian site from Yerevan or is it from ankarakaka?

---

http://armenianow.com/hy/news/20271/receipt_of_armenian_ishli_kufta

Բլղուր + միս = իշլի քուֆթա. վարպետության դաս

Նազիկ Արմենակյան

ԱրմենիաՆաուի ֆոտոթղթակից

Գայանե Մկրտչյան

«ԱրմենիաՆաուի» թղթակից

When bulgur wraps meat: Master class of Ishli Kufta

Երիտասարդ կնոջ փոքրիկ բռունցքները հունցում են բլղուրը, որի վրա աստիճանաբար տաք ջուր ու երկու ճաշի գդալ կարմիր պղպեղ է ավելացնում:

 

«Ջուր լցնում ենք այնքան, որ բլղուրը գրեթե ծածկվի, ու լավ հունցում: Ասեմ, որ աղ չենք ավելացնում, իսկ կարմիր պղպեղը պետք է շատ կծու չլինի»,- ասում է իշլի քուֆթայի պատրաստման գաղտնիքները բացահայտած 45-ամյա Մարո Սարգսյանը:

 

Արևելյան խոհանոցի ավանդույթները Մարոն սովորել է մորից, որը Հայաստան է ներգաղթել Սիրիայից:

 

«Դե, իշլի քուֆթան Հայաստան բերել են սիրիահայերը: Այս ուտեստը սովորաբար պատրաստում էին սիրիահայերը: Այդուամենայնիվ, վերջին տարիներին իշլի քուֆթան ավելի շատ սկսեցին պատրաստել նաև տեղացի հայերը: Այսօր այն շատ տարածված է և գրեթե բոլորի տներում ամանորյա սեղանի զարդն է»,- ասում է նա:

 

Մարոն սպասում է, որ բլղուրի հատիկներն ուռչեն: Ասում է, որ դա շատ կարևոր է. «Ուտելու ժամանակ բլղուրի հատիկները չպետք է ատամի տակ ընկնեն»:

 

Մարոն անցնում է գործի: Արդեն թրջված բլղուրին ավելացնում է 1 կգ քուֆթայի ծեծած միսը ու ավելի ուժգին հարվածներով սկսում հունցել այն: Թասում ստեղծված խառնաշփոթը խելքի են բերում Մարոյի ձեռքերը: Աջից` ձախ, հետո` ձախից աջ: Զգացվում է, որ Մարոն մեծ ճիգեր է գործադրում, բայց ժպիտը դեմքին շարունակում է:

 

«Գիտե՞ք, չէ, այս աշխատանքը Սիրիայում տղամարդիկ են անում, որովհետև բավական ուժ է պահանջում: Հունցելը շատ մեծ նշանակություն ունի, սրանից է կախված, թե ինչպիսին կլինի իշլի քուֆթայի համը: Բլղուրը պետք է մերվի քուֆթայի մսին, ինչպես ասում են` քուֆթայի միսը պետք է լավ «ուտի» բլղուրի հատիկները»,- ասում է Մարոն:

 

Խոհանոցի մի անկյունում տավարի մսից նախօրոք պատրաստված միջուկն է:

 

Մարոն բացատրում է, թե ինչպես պետք է պատրաստել այդ միջուկը:

 

«Մեկ չափաբաժնի համար վերցնել 1 կգ աղացած տավարի միս: Մսի վրա ջուր ենք ավելացնում այնքան, որ իրեն ծածկի ու նաև մի քիչ աղ: Երբ միսը խաշվում է և արդեն սկսում է տժտժալ, ավելացնում ենք 1 կգ մանր կտրատած սոխ: Երբ սոխն էլ է եփում, ավելացնում ենք տարբեր համեմունքներ`քիմիոն, սև ու կարմիր պղպեղ` ըստ ճաշակի»,- ասում է նա:

 

Մարոն դադար է տալիս աշխատանքին: Ասում է` սպասենք, որ հունցած բլղուրն ու քուֆթան հանգստանան: Գազօջախից վերցնում է արդեն պատրաստի մսի միջուկը:

 

Իշլի քուֆթա պատրաստելը Մարոյի համար դարձել է եկամտի աղբյուր: Ամանորին նաև պատվերներ է ընդունում: Լինում է` որ մեկ օրում մինչև 300 հատ իշլի քուֆթա է պատրաստում: 100 քուֆթան պատրաստում է երկու ժամում: 300 հատը` վեց ժամում: Եթե պատվեր է ունենում, հնարավոր է` մեկ օրում էլ պատրաստի մինչև 300-500 իշլի քուֆթա: Իշլի քուֆթայի մեկ հատը Մարոն վաճառում է 150 դրամով (գրեթե 70 սենթ): Սուպերմարքեթներում իշլի քուֆթան վաճառվում է մինչև 300-350 դրամ (գրեթե 1 դոլար):

 

«Անցած տարի 500 հատի պատվեր ունեի ու մատներիս ցավից այդ գիշեր չկարողացա քնել,- ասում է նա: - Բայց սիրով եմ պատրաստում իմ հաճախորդների համար»:

 

Մարոյի պատվիրատուների ցուցակում է հայտնի դերասան Սոս Սարգսյանի ընտանիքը:

 

Մարոն անցնում է իշլի քուֆթայի պատրաստման ամենահետաքրքիր փուլին: Նա փոքրիկ գնդիկներ է պատրաստում բլղուրի ու ծեծած քուֆթայի հունցած զանգվածից: Փոքրիկ կլորակի մեջ շատ արագ բութ մատով փոսիկ է բացում, մեջը լցնում արդեն պատրաստի միջուկ ու նորից արագ փակում:

 

Իշլի քուֆթան գրեթե պատրաստ է: Բայց Մարոն դեռ հարդարում է այն: Մատներն այնքան արագ են շարժվում, որ դժվար է անգամ որսալ նրա ձեռքերի շարժումների հերթականությունը: Լցոնված կլորիկները ռմբաձև տեսք են ստանում: Մարոն ասում է, որ մեկ չափաբաժնից գրեթե 90-100 հատ դուրս է գալիս, ինչի համար էլ ծախսում է գրեթե երկու ժամ:

 

«Հարկավոր է կլորիկները շատ ճիշտ պատրաստել: Պետք է փոսիկը շատ նրբորեն բացել, պատերը պետք է բարակ լինեն, որ ուտելուց էլ թեթև լինի: Շատերը դժվարանում են հենց դրանում ու նրանց մոտ հաստ է ստացվում: Մինչդեռ բարակությունը մեծ նշանակություն ունի համի համար: Ու ընդհանրապես, ամեն ինչ նշանակություն ունի համի համար»,- ասում է նա:

 

Երկու ժամից սկուտեղը լցվում է փոքրիկ իշլի քուֆթաներով: Այն վերջնական պատրաստում են երկու ձևով. կարելի է և´ ջրով խաշել, և´ տապակել ձեթի (յուղի) մեջ թավայում: Նայած` ով ինչպես է նախընտրում:

 

Մարոն որոշում է խաշած իշլի քուֆթա մեզ հյուրասիրել: Եռացող ջրի մեջ գցում է մի քանի իշլի քուֆթա: Տասը րոպեից պատրաստ են: Մատուցում է հազարով (մառոլ) ու կիտրոնով:

 

Մարոն ասում է, որ իշլի քուֆթան գցում են նաև թանապուրի (սպաս) մեջ:

 

«Ինչպե՞ս եք թանապուրը պատրաստում: Ասենք` 1 լ մածունը բացում ենք ջրով, հենց սկսում է եռալ, ավելացնում ենք իշլի քուֆթան: Հետո առանձին մանր կտրատած սոխն ենք տապակում յուղի մեջ, ավելացնում կարմիր պղպեղ, մի քիչ անանուխ (նանա): Երբ այդ ամենը եփում է, լցնում ենք թանապուրի մեջ: Անկրկնելի համ է ունենում»,- ասում է Մարոն:

 

Իշլի քուֆթայի վարպետն ասում է, որ այս ուտեստը ամենևին էլ ձմեռային չէ ու կապ չունի, որ մարդիկ այն ավելի շատ Ամանորին են պատրաստում:

 

«Պարզապես իշլի քուֆթայով հյուրասիրում ենք մեր լավագույն հյուրերին: Իսկ Նոր տարուն բոլորս ենք ունենում սպասված հյուրեր»,- ամփոփում է նա:

 

Իշլի քուֆթա պատրաստելու համար հարկավոր է.

 

1 կգ բլղուր

1 կգ ծեծած քուֆթայի միս

2 ճաշի գդալ քաղցր կարմիր պղպեղ

աչքաչափով տաք ջուր

 

Միջուկի համար

1 կգ տավարի աղացած միս

1 կգ մանր կտրատած սոխ

աղը, քիմիոնը, սև և կարմիր պղպեղը` ըստ ճաշակի:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...