Nané Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Arpa, so շամամ is a type of melon. Sheram has used the word in one of his songs - ՀԱԼԱԼ ԷՐԱՃամփորդ եմ, ջանի՜դ ղուրբան,Կաց բարով, ջա՜ն, սիրեկան,Սիրտս քեզ մոտ կթողնիմ,Չեղնի մնաս անգյուման:Շամամ լանջեդ, շավաղ լանջեդ,Մեկ-մեկ համբույր,Հալալ էրա, հալալ էրա, հալալ էրա:Աղբյուր բխեց ժեռ քարեն,Մարալն իջավ սեգ սարեն,Ուրիշեն ումուդ չունիմ,Մենակ դուն ես իմ չարեն:Շատացան դուշմաններս,Իրար մի՜ տա դարդերս,Աստված վրեդ բարկանա,Թե որ ուրիշ յար ճարես:Լուսաստղը ելավ արդեն,Կերգե բլբուլն իր վարդեն,Քարվանն էկավ անցկացավ...Խաբար չունիս իմ դարդեն:1911թ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nané Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 mulukhiyah that I have eaten was made with rice and topped with fresh cut onions and lemon juice. hmmmm ... that sounds yummmm ... that gives me an idea. It would probably work with freekeh too. Again, freekeh is one of my recent discovers as well and I loooovvved the smoked flavor of this healthy grain. I made it with chicken and it was very flavorful. http://en.wikipedia.org/wiki/Freekeh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arpa Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 (edited) Arpa, so շամամ is a type of melon. Sheram has used the word in one of his songs - ՀԱԼԱԼ ԷՐԱ Ճամփորդ եմ, ջանի՜դ ղուրբան,Կաց բարով, ջա՜ն, սիրեկան,Սիրտս քեզ մոտ կթողնիմ,Չեղնի մնաս անգյուման: Շամամ լանջեդ, շավաղ լանջեդ,Մեկ-մեկ համբույր,Հալալ էրա, հալալ էրա, հալալ էրա: Աղբյուր բխեց ժեռ քարեն,Մարալն իջավ սեգ սարեն,Ուրիշեն ումուդ չունիմ,Մենակ դուն ես իմ չարեն: Շատացան դուշմաններս,Իրար մի՜ տա դարդերս,Աստված վրեդ բարկանա,Թե որ ուրիշ յար ճարես: Լուսաստղը ելավ արդեն,Կերգե բլբուլն իր վարդեն,Քարվանն էկավ անցկացավ...Խաբար չունիս իմ դարդեն: 1911թ. Is he talking about Dolly Melon Parton? http://1.bp.blogspot.com/-IwwngRuM_Nc/Tw8Hhod4uuI/AAAAAAAADsk/81SS-CGqdr8/s1600/Dolly+Parton.jpg http://1.bp.blogspot.com/-IwwngRuM_Nc/Tw8Hhod4uuI/AAAAAAAADsk/81SS-CGqdr8/s1600/Dolly+Parton.jpg Edited March 29, 2013 by Arpa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yervant1 Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Sounds good, as for mulukhiyah if the cook is not experienced you will not enjoy it. I've been told that not many people out there can cook this dish. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.